Guy Tegenbos

Moderator Spreker
Politieke, sociale en medisch-sociale dossiers
Uitstekend en technisch onderlegd moderator

Meer dan 30 jaar heeft Guy Tegenbos (1949) als journalist bij De Standaard gewerkt. Zijn pen is scherp, zijn analyses verhelderend en zijn commentaren ter zake. Geen wonder dat hij een gezaghebbende stem is in het maatschappelijke debat. Guy Tegenbos is een uitstekend moderator waarbij hij een voorliefde heeft voor beleidsdebatten. Als spreker gaat hij dieper in op de politieke actualiteit of de beleidssectoren die hij reeds vele jaren volgt en als geen ander kent.

Academische start

Guy Tegenbos startte zijn carrière buiten de journalistiek. In de jaren zeventig was hij onder meer onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Leuven en beleidsmedewerker aan de Universiteit Antwerpen, twee universiteiten waar hij politieke en sociale wetenschappen studeerde.
Vervolgens werkte hij vijf jaar voor de overheid, meer bepaald voor de minister van Cultuur en voorzitter van de Vlaamse regering, Rika De Backer, en voor de minister van Onderwijs, Daniël Coens.

Veelzijdig expert

In 1984 maakt hij de overstap naar de media en gaat hij aan de slag bij De Standaard. Vandaag is hij er Senior journalist en schrijft hij nog columns. Met zijn lange staat van dienst gaat de interesse van Guy Tegenbos vooral uit naar de Vlaamse en Belgische politiek, de institutionele hervormingen en de bestuurlijke organisatie. Ook wordt hij alom geprezen als een expert inzake het economisch en begrotingsbeleid, onderwijs en onderzoek, gezondheidszorg en welzijn, sociale zekerheid, arbeidsmarkt, sociale economie, wonen en de nieuwe Vlamingen.

“De reacties van de deelnemers aan het verkiezingsdebat en de aanwezigen omtrent de moderatie door Guy Tegenbos waren uiterst positief. Guy Tegenbos met zijn dynamische aanpak waarbij hij zich begaf tussen de deelnemers en het publiek en de panelleden aansprak met hun voornaam, werd geapprecieerd alsook het gegeven dat hij het publiek betrok. Guy Tegenbos had duidelijk vat op het debat: rustige aanpak, het debat bleef vriendelijk en verliep ordelijk. De moderator was gevat en kon met subtiele tussenkomsten het publiek blijven boeien.”

Erik Loddewyckx - ACV Tielt-Winge

“Guy Tegenbos is een echte professional en met zijn kennis, expertise en aanpak wist hij een niet-zo-evidente format (een lunch-dating-sessie over het thema Duaal Leren met evenveel gerechtjes als gespreksrondes tussen partners uit bedrijfsleven, onderwijs en de jongeren zelf) op fijnbesnaarde en magistrale wijze te hosten en begeleiden. Deze ‘originele’ aanpak was zowel voor ons als voor hem een uitdaging. Het thema was hem vertrouwd genoeg om ook eigen inbreng met diepgang aan te leveren en structuur in zijn aanpak te brengen. Iedereen was tevreden, en dan zijn we als organisator ook blij natuurlijk. Een fijne ervaring kortom. Dank je wel Guy, je was de perfecte keuze voor dit event!"

Philippe Noben - Scholengroep 23 Meetjesland

“De moderatie van het debat door Guy Tegenbos op onze studiedag is prima verlopen. Guy Tegenbos is én oprecht betrokken én weet de juiste toon te zetten.”

Ria Van Den Heuvel - Zitstil - Familieplatform Geestelijke Gezondheid

“Ik kan alleen maar zeggen dat we heel tevreden zijn met de moderatie van het panelgesprek door Guy Tegenbos. We hebben trouwens van heel wat aanwezigen positieve geluiden opgevangen over het hele congres en over de moderatorfunctie van Guy Tegenbos hierin. Volgende keer kloppen we dus weer bij jullie aan.”

Guido van Hal - Universiteit Antwerpen

“Guy Tegenbos is een echte kei in zijn vak! ’t Was een hectische dag, maar ‘t was heel fijn en iedereen had een warm gevoel.”

Peter Jan Bogaert - Agentschap Jongerenwelzijn

“Guy Tegenbos was moderator van dienst. In het panelgesprek duwt hij als moderator de oevers nog wat verder uiteen in de hoop dat ze zich daardoor scherper aftekenen. Hij smijt zijn hele lijf en ziel in dat proces en schuwt geen lastige vragen. Zijn meesterschap brengt verschillende perspectieven, issues en bezorgdheden op tafel. Door Guy’s vakkundigheid in het modereren van het panelgesprek wekt hij bij het publiek belangstelling op waardoor iedereen blijft luisteren.”

Leen De Koker - Inspinazie

“Het lag binnen de verwachtingen dat Guy Tegenbos het als moderator goed zou doen, maar gezien de context (drietalige setting, complex thema en zeer gevarieerde panels) is de prestatie van Guy ‘uitzonderlijk’ of ‘excellent’ te noemen. De samenwerking met de Franstalige collega-journaliste was optimaal voorbereid, de timing werd in het oog gehouden en de vragen waren uitdagend.”

Wilfried Boomgaert - Onderwijs en Vorming Vlaamse overheid

De moderator overtuigde met zijn pittige en levendige vraagstelling waardoor de panelleden authentiek en onderzoekend tot hun recht kwamen.

Jean-Pierre Vanhee - Afdeling Beleidsontwikkeling team Integrale Jeugdhulp WVG Vlaand
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Nederlands