Dirk Sterckx

Moderator Spreker
De Europakenner bij uitstek
Een uitstekend presentator en moderator

Lang nadat Dirk Sterckx (1946) de deur van de openbare omroep achter zich dicht had getrokken en in het Europees Parlement zetelde, bleef de minzame ankerman nog steeds in het collectief geheugen gegrift. Vele Europarlementsleden was dit niet gegeven. De VRT-coryfee en Open Vld-politicus ging in september 2011 met pensioen.

Voor de meesten onder ons is Europa ontontgonnen terrein. Dirk Sterckx kent de Europese mastodont door en door en legt u haarfijn en op een boeiende manier uit hoe Europa in elkaar zit en welke impact het heeft op ons leven. Zijn jarenlange televisie-ervaring op de nieuwsdiensten maken van hem ook een geknipte moderator en presentator.

Milicien

“Als kind wilde ik eigenlijk acteur worden. Ik volgde de richting woord aan de muziekacademie en speelde amateurtoneel. Na het middelbaar trokken enkele vrienden naar het conservatorium, maar dat was niet aan mij besteed. Ik was geen grote avonturier en de opleiding Germaanse filologie leek me een veiligere keuze.”

Na zijn studies werd Dirk Sterckx leraar Nederlands, Engels en Duits in enkele middelbare scholen in het Antwerpse, tot hij in 1971 zijn legerdienst moest vervullen. “Omdat ik al getrouwd was, moest ik niet naar Duitsland. Daardoor kreeg ik de kans om als milicien les te geven aan de Voorbereidende School voor Onderofficieren in Laken. Een unieke ervaring was dat, want ik leerde zowel de landmacht, de zeemacht als de luchtmacht erg goed kennen.”

In 1975 slaagde Sterckx voor het journalistenexamen van de openbare omroep. “Tegenwoordig kan je pas na een hele poos nieuwslezer worden, maar in die tijd werd je meteen voor de leeuwen gegooid. Een cameraproef moest uitmaken of je hiervoor geschikt was.”

Van India tot Iran

Als journalist maakte Sterckx bijdragen over zowel binnenlandse als buitenlandse hete hangijzers. Zo trok hij naar India om te rapporteren over de overstromingen, coverde hij de vluchtelingenproblemen in het grensgebied tussen Thailand en Cambodja en bracht driemaal verslag uit over de Iranese revolutie in 1978 en 1979.

In 1980 werd Sterckx Europa-verslaggever. “Geen makkelijke opdracht, want Europese items zijn niet zo populair op nieuwsredacties. Ik moest het belang van mijn stukken altijd veel meer verdedigen dan anderen.” Voor zijn Europees journaalwerk kreeg Sterckx in 1983 de Prijs van de Vlaamse Journalistenclub.

Pionier

Naast zijn werk als Europees verslaggever, maakte Sterckx lange reportages voor Panorama, onder andere ter gelegenheid van de toetreding van Spanje en Portugal tot de Europese Gemeenschap. Ook organiseerde hij Europese debatten - waarbij hij bijvoorbeeld voormalig Commissievoorzitter Jacques Delors en Wilfried Martens aan zijn discussietafel bracht- en vertegenwoordigde hij op uitnodiging van de Europese Commissie de Gemeenschap op een EG-Japan-Forum in Tokio.

In 1986 werd Sterckx eindredacteur van het BRT-hoofdjournaal en had hij de journalistieke en organisatorische leiding over een vijftigkoppige redactieploeg. Dirk Sterckx coördineerde dagelijks de samenstelling van het journaal, de taakverdeling onder de journalisten en de timing van de onderwerpen.
Begin jaren negentig, toen de opstart van VTM de openbare omroep dramatisch lage kijkcijfers bezorgde, was Dirk Sterckx samen met Alain Coninx en Dirk Tieleman één van de pioniers van het nieuwe duidingsprogramma Terzake. “We namen de tijd om nieuws uit te leggen en durfden kritisch te zijn, dat was ongezien in Vlaanderen. Het programma was meteen een succes.” Twee jaar later, in 1996 werd Sterckx ankerman en chef-nieuws van het VRT-journaal.

In de politiek

Dat deed hij, tot hij in 1999 toegaf aan de overtuigingskracht van zijn vriend Karel De Gucht om de overstap naar de politiek te wagen. “Ik moet zowat de eerste journalist geweest zijn die die stap zette, dat was nog heel ongewoon toen. Ik maakte wel meteen duidelijk dat ik in het Europees parlement wilde zetelen.” Op 13 juni 1999 werd Sterckx verkozen en was hij de eerste Vlaming ooit die in de Commissie Transport zat. Tussen 2004 en 2009 was Sterckx tevens voorzitter van de delegatie met China.

Tijdens zijn mandaten werkte hij onder andere mee het beleid uit rond meer veiligheid op zee. “Na de ramp met de Erika die voor de kust van Bretagne een enorme olievervuiling veroorzaakte, werkten we vanuit Europa maatregelen uit om dat soort rampen te vermijden. Toen twee jaar later met de Prestige opnieuw een olietanker verging, zagen we dat onze richtlijnen nog niet genoeg waren doorgevoerd. Dat was erg confronterend, maar we slaagden er uiteindelijk in om de regels op zee te verstrengen. Als ik terugkijk, ben ik wel fier op wat we daar verwezenlijkt hebben.”

Naast zijn werk als parlementariër, zetelt Sterckx ook in het partijbestuur van Open Vld, is hij gemeenteraadslid in thuisbasis Lint en in 2004 was hij zelfs even voorzitter van zijn partij toen een conflict tussen Guy Verhofstadt en toenmalig voorzitter Karel De Gucht dreigde te escaleren. Sterckx slaagde er als kapitein in om het liberale schip ongeschonden tot aan de verkiezingen te leiden.

Europa in ons dagelijks leven

Samenleving & politiek, Europa, Geschiedenis, Europa

Vrijwel dagelijks horen we in het nieuws welke nieuwe maatregelen het Europees Parlement heeft genomen of wat de resultaten zijn van een of andere Europese top. Toch is Europa voor velen een ‘ver van mijn bed-show’. Het tegendeel is echter waar: Europa is overal. In het verkeer, in de supermarkt, in de landbouw…

Dirk Sterckx was jarenlang parlementslid en was eerder Europees verslaggever voor de VRT. Hij weet u precies uit te leggen hoe het Europees Parlement werkt en welke effecten het heeft op uw leven. Na zijn lezing zal u de Europese politiek met argusogen volgen.

Hoe breng ik mijn boodschap over?

Leiderschap, Strategie, Communicatie, Public Relations, Media

Je boodschap op een efficiënte en mooie manier de wereld insturen, het is niet iedereen gegeven, maar er kan wel op geoefend worden. Dirk Sterckx gaf jarenlang opleiding aan beginnende journalisten bij de openbare omroep. Hij weet als geen ander hoe met een camera om te gaan. Feilloos brengt hij u de kneepjes van het vak bij.

“Ik ben heel tevreden over de afsluitende lezing die Dirk Sterckx bracht op onze ‘Dag van de Ondernemer’.”

Willem Verfaillie - Unizo West-Vlaanderen

Mr Sterckx was a very good moderator. Everything ran smoothly.

Helen Pilkington - EUnited

De causerie van Dirk Sterckx werd door de leden van Neos Sint-Niklaas zeer sterk gewaardeerd. Het werd een echte dialoog met de aanwezigen die talrijke vragen stelden waarop de heer Sterckx uitvoerig antwoordde.

Werner Renodeyn - Voorzitter Neos Sint-Niklaas
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands