Christophe Deborsu

Moderator Spreker
Vlaanderen door Waalse ogen, en vice versa
Het unieke maar sympathieke fenomeen ‘België’ in 101 vermakelijke anekdotes

Christophe Deborsu komt uit een gezin van leraars, geen toeval dus dat hij een geboren verteller is. Hij werd geboren in Namen, een van de twee Waalse provincies zonder gemeenschappelijke grens met Vlaanderen. Misschien daarom trok hij naar Leuven om er rechten te studeren, in het Nederlands. Daar was veel doorzettingsvermogen voor nodig maar sindsdien heeft hij een dubbele hartslag: een Vlaamse en Waalse. Wie is er dus beter geplaatst om diep in de ziel van zijn Waalse streekgenoten te kijken en de polsslag van zijn Vlaamse bloedbroeders te peilen?

Hij presenteert het politieke debatprogramma "C 'est pas tous les jours dimanche", op RTL-TVI, de Waalse 7de Dag. Hij is ook wekelijkse columnist voor het Belang van Limburg en geregeld te zien en te horen op de VRT.

Christophe Deborsu is uw bevoorrechte informateur in het politieke kluwen dat België heet. Verrassend en verhelderend, meestal amusant, soms scherp in zijn analyses, altijd mild in zijn kritiek…

4 seconden

21 juli 2007, de Belgische nationale feestdag. Op de trappen van de Brusselse Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal vraagt RTBF-journalist Christophe Deborsu aan premier Yves Leterme om de eerste zinnen van de Brabançonne te zingen. De eerste minister begint enthousiast aan de Marseillaise, een slip of the tongue die alle journaals haalt. Het worden 4 seconden die het leven van Christophe Deborsu definitief zullen veranderen – 4 seconden, meer is er net nodig om een bekende Waal, euh, Vlaming te worden.
Nochtans zorgde hij een jaar eerder al voor enige ophef met Bye Bye Belgium, een RTBF-programma rond een zogezegde onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen, een sterk staaltje fake news dat voor een golf van paniek zorgt bij Waalse en Brusselse tv-kijkers.

Politieke journalistiek

"Politieke journalistiek is sinds mijn tienerjaren een passie, in mijn jongenskamer hingen foto’s van politici, niet van rocksterren." Het stond dus in de sterren geschreven dat Christophe in de Wetstraat zou belanden.
Hij gaat eerst aan de slag bij de Franstalige openbare omroep RTBF, maar wordt ook een bekend schermgezicht in Vlaanderen en gaat in 2012 voor Woestijnvis werken. Door zijn televisiewerk is hij wellicht de eerste Bekende Waal die een Bekende Vlaming is geworden. Momenteel werkt hij voor het zondagprogramma C’est pas tous les jours dimanche (RTL), de Waalse tegenhanger van De Zevende Dag. Intussen heeft hij ook een wekelijkse column in Het Belang van Limburg over grote en kleine politieke kwesties bij onze zuiderburen.

Dag/Bonjour Vlaanderen

Christophe Deborsu is wellicht ook de eerste en enige Waal die een Vlaamse bestseller schreef: Dag Vlaanderen – met een verkoop van enkele tienduizenden exemplaren een unieke gebeurtenis in boekenland. Enkele jaren later kwam er een vervolg, met Dag, Bonjour!, dat hij samen schreef met zijn Vlaamse partner, journaliste Annick De Wit. Als journalistieke observatoren schreven ze met veel liefde en humor een nationale gebruiksaanwijzing voor ons land. Of: waartoe een gemengd huwelijk niet allemaal kan leiden…

Informateur Deborsu:'Wat willen de Walen? (en de Vlamingen zeker niet?)'

Samenleving & politiek, België, Recht, Justitie, Politie, Overheid, Samenleven, Communicatie, Public Relations, Geschiedenis, België, Inspirerend, Media, Reizen

De federale verkiezingen van 2019 worden spannender dan ooit tevoren. Het Waalse politieke schaakbord wordt wellicht flink door elkaar geschud: de extreemlinkse PTB maakt een steile opgang en de PS krijgt klappen. Wat doet de partij van premier Michel? Hoe zal die aardschok in de rest van het land gevoeld worden? Is de toekomst van België in gevaar, nu Wallonië steeds linkser en Vlaanderen rechtser kleurt?

Wat willen die Walen precies? Wat denken ze over de Vlamingen? Politiek journalist Christophe Deborsu ontleedt de Waalse ziel in een causerie met filmpjes, waarin u ook de stem van de straat hoort. Hij proeft de keuken van de Wetstraat en peilt naar de sfeer in de Dorpstraat. Politiek in hapklare brokken, goed verteerbaar en smakelijk geserveerd.

Met Christophe Deborsu op stap door Namen

Samenleving & politiek, België, Recht, Justitie, Politie, Overheid, Samenleven, Creativiteit, Innovatie, Trends, Stand Up Comedians, Geschiedenis, België, Kunst & Cultuur, Media

Samenleving & politiek, België, Recht, Justitie, Politie, Overheid, Samenleven, Creativiteit, Innovatie, Trends, Stand Up Comedians, Geschiedenis, België, Inspirerend, Kunst & Cultuur, Media
Christophe Deborsu neemt u mee op sleeptouw door Namen en deelt zijn eeuwige liefde voor zijn geboortestad aan de Maas. Beleef Namen als een echte Namenaar en wordt Namoureux dankzij de beste tips en de strafste stadsverhalen van meesterverteller Deborsu.
Elke wandeling begint in de huiskamer van Christophe met een korte toelichting bij de flamboyante geschiedenis van de stad, op basis van zijn reisgids Le petit Deborsu. Waarom beleefde Caesar hier een rotdag? Is de Naamse citadel echt de mooiste ter wereld? Vanwaar komt het vakantiegevoel dat je hier meteen overvalt? Waar schuilen de mooiste geheime plekken van de stad? Deborsu vertelt het u met veel liefde en meer dan één kwinkslag ...

U kiest zelf de formule: van 2 uur tot een hele dag. En u bepaalt zelf de insteek. Die kan politiek zijn (Namen is de hoofdstad van Wallonië), of historisch (de oudste Europeaan is een Namenaar). Of u kan onthaasten in de Naamse rand (Namur Natuur). Misschien wilt u liever proeven van de Naamse savoir-vivre? Deborsu toont u de juiste weg.
Voor wie? Bedrijven (groepen van maximaal 30 personen) die op zoek zijn naar iets anders en die een geweldige tijd willen beleven aan de Maas.

No testimonial yet. Be the first!
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Frans, Nederlands