Bart Brinckman

Moderator Spreker
Een bevoorrecht getuige spreekt
Inzicht in het ABC van het politieke spel

Bart Brinckman (1963) is al meer dan twintig jaar Wetstraatjournalist. Hij schreef tien jaar voor De Morgen en stapte dan over naar De Standaard. Voor zijn reeks ‘De zestien is voor u’ ontving hij de Dexia Persprijs. Deze spreker is een doorwinterde journalist die het politieke schouwspel al jaren op de voet volgt. Daarom is hij ook ideaal geplaatst om een delicaat of moeilijk politiek debat te leiden. Hij haalt het soms ingewikkelde kluwen van standpunten en onderhandelingen voor u uit elkaar. Bovendien kent Bart de Belgische politici doorgaans ook persoonlijk en maakt u als geen ander wegwijs in het ABC van het politieke spel.

Van kok tot communicatie

Bart Brinckman wilde kok worden. “In een tijd dat er nog geen sprake was van kookprogramma’s of BV-koks, was dat een ongewone keuze. Ik kom uit een familie waar iedereen heeft gestudeerd, achter het fornuis kruipen was dus geen optie.” Brinckman worstelde nog een tijdje met zijn studiekeuze. “Ik heb twee jaar voor landbouwingenieur gestudeerd omdat biologie me wel interesseerde, maar daar liep ik eigenlijk verloren.”

Uiteindelijk koos Bart Brinckman voor geschiedenis aan de universiteit van Gent. Hij studeerde er af met de grootste onderscheiding voor zijn thesis over het rijksarbeidsambt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na zijn studie geschiedenis volgde hij nog een bijkomend jaar communicatiewetenschap. Zijn spraakmakende thesis over negationisme leverde hem een grote onderscheiding op. “Het was de ideale combinatie tussen geschiedenis en journalistiek. Negationisme zegt heel veel over de manier waarop je met bronnen omgaat.” Vooral de Franse pers was enthousiast over zijn studie. Kranten als Le Monde en La Libération gaven in de jaren zeventig immers als eerste bekendheid aan het gegeven.

Nog steeds geldt Bart Brinckman als een expert inzake extreemrechts en negationisme. “Hoewel ik totaal geen affiniteit heb met het gedachtegoed van extreemrechtse partijen, vind ik het een heel intrigerend fenomeen. Ik kan er niet tegen dat een partij als het Vlaams Belang wordt gehekeld als fascistisch of ondemocratisch. We zouden beter eens kijken naar de oorzaak van hun populariteit.”

Bart Brinckman was eigenlijk weggelegd voor een academische carrière. Zijn thesispromotor Herman Balthazar wilde hem aan de universiteit houden en bezorgde hem een job bij het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Zo ver kwam het uiteindelijk niet, want Brinckman moest het leger in.

De Standaard onttroond

“Mijn ouders lazen altijd De Standaard. Toen ik ging studeren, maakte ik een mindswitch en werd ik een fervent De Morgen-lezer. Journalist worden bij die krant was voor mij het summum.“ Op het moment dat Brinckman zijn legerdienst had afgerond, had De Morgen net een kapitaalinjectie gekregen en werden er nieuwe mensen aangenomen. Zonder noemenswaardige ervaring, maar met een degelijke portie politieke kennis, kon Brinckman er beginnen als politiek redacteur.

Bart Brinckman maakte in 1992 de ondergang van De Morgen mee, maar stond een jaar later mee aan de wieg van het herstel. In 1995 liet Brinckman als chef politiek een nieuwe wind waaien door de politieke berichtgeving. Hij besteedde extra aandacht aan vorm en stijl en streefde naar goede en mooi uitgeschreven interviews. “Het mooiste compliment kreeg ik toen toenmalig eerste minister Dehaene vertelde dat hij slechts twee kranten las: De Morgen en De Tijd. We waren er op enkele jaren tijd in geslaagd om De Standaard te onttronen als politieke krant van Vlaanderen.”

Vers bloed

In 2000 hield Bart Brinckman het voor bekeken bij De Morgen. “Ik had genoeg van die X1-toestanden en wilde wat frisse lucht. Daarnaast had ik mijn droom al verwezenlijkt en als je je eigen ambitie voorbijsteekt, moet je op zoek naar iets anders.” Toenmalig hoofdredacteur van De Standaard Peter Vandermeersch was op zoek naar vers bloed en vroeg Brinckman om de cultuursectie van zijn krant mee vorm te geven. In 2001 werd hij er chef politiek.

Prestigieuze reeks

“Bij De Standaard stelde ik een heel nieuw team samen om de krant een nieuw elan te geven. Het lukte. Mijn belangrijkste wapenfeit is ‘De zestien is voor u’, een reeks over de regeringsperikelen in 2007 die later in boekvorm werd uitgebracht.” In 2009 ontving Brinckman er de Dexia Persprijs voor.

“Met ‘De zestien is voor u’ maakten we een reconstructie van de onderhandelingen. Als journalist moet je meestal afgaan op de informatie die je van woordvoerders krijgt. Door deze reeks kregen we de kans om diepgaande gesprekken te voeren met alle actoren, waardoor we een veel genuanceerder beeld kregen. Het was een enorme les in nederigheid.”

Ideale moderator

Deze spreker is een doorwinterde journalist die het politieke schouwspel al jaren op de voet volgt. Daarom is hij ook ideaal geplaatst om een delicaat of moeilijk politiek debat te leiden, en haalt hij het soms ingewikkelde kluwen van standpunten en bijhorende onderhandelingen voor u uit elkaar.

Hij kent de Belgische politici doorgaans ook persoonlijk en kan u dan ook als geen ander wegwijs maken in het ABC van het politieke spel.

De Wetstraat uit de doeken

Samenleving & politiek, België, Recht, Justitie, Politie, Communicatie, Public Relations, Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Geschiedenis, België, Media

Het wereldrecord regeringsonderhandelingen verbreken. Het is een twijfelachtige eer die ons land te beurt viel.

Maar hoe komt het nu eigenlijk dat die discussies zo moeizaam verlopen zonder noemenswaardige vooruitgang? Van waar komt dat diepgeworteld wantrouwen? Zijn onze politici onbekwaam? Waar zijn al onze grote staatsmannen?

Wetstraatjournalist Bart Brinckman zit al jaren op de eerste rij telkens er aan de onderhandelingstafel wordt geschoven. Hij analyseert tijdens zijn lezing het Belgisch politiek getouwtrek.

Vlaams Belang: Het zwarte eendje

Samenleving & politiek, België, Diversiteit, Veiligheid, Geschiedenis, België

De ‘Zwarte Zondag’ van 1991 staat bij velen nog in het geheugen gegrift als de dag waarop het ‘Vlaams Blok’ zijn eerste grote verkiezingswinst boekte. Twintig jaar later heeft de partij heel wat moeten inboeten aan populariteit, toch kunnen Filip Dewinter en de zijnen nog op een stevige aanhang rekenen.

Politiek journalist Bart Brinckman verklaart tijdens zijn lezing waarom er altijd stemmen zullen gaan naar extreemrechtse partijen. “Hen bestempelen als fascisten of racisten is te kort door de bocht. Zij krijgen stemmen omdat ze problemen aanpakken die andere partijen maar laten woekeren. Dat is het mooie aan een democratie.”

“We hebben positieve reacties gekregen over Bart Brinckman als moderator! Het is geen evidentie om een zeer divers panel van zes mensen te modereren. Bart is hier zeker in geslaagd.”

Ann De Winter - Algemeen coördinator Mediander vzw

De lezing was zeer interessant. De gastspreker was zeer vlot en bracht de materie ook zeer aangenaam. De aanwezigen vonden deze lezing zeer geslaagd, en daar draait het uiteindelijk toch om.

Jan Schurgers - Centrumverantwoordelijke VOM - Vita Humana, Maaseik
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Nederlands