Annemie Struyf

Spreker
Verhalen op het scherp van de snee: nooit vrijblijvend, altijd gedreven
Een onbevangen blik op vaak gesloten werelden

Annemie Struyf (1961) is journaliste, schrijfster, tv-maker en moeder van vijf kinderen. In haar journalistieke werk is ze steeds op zoek naar authentieke en aangrijpende verhalen. Verhalen die je de adem afsnijden, maar evengoed je kunnen doen glimlachen.

Verhalen ‘van de schoonheid en de troost’. Verhalen die steeds een persoonlijke stempel dragen: nooit vrijblijvend, altijd gedreven. Over haar journalistieke aanpak schreef De Standaard ooit: "Hoewel de thema's soms moeilijk en fragiel zijn, gaat Struyf nooit voor de sentimentaliteit en al evenmin voor de sensatie."

Eerste stappen in de journalistiek

Na een wetenschappelijk-pedagogische loopbaan aan de KU Leuven debuteert Annemie in 1996 met Het kleine sterven, een aangrijpend boek over terminaal zieke kinderen. Het is het begin van haar carrière als journaliste. "Ik was uitgekeken op het wetenschappelijk onderzoekswerk, en greep terug naar een oude droom – de journalistiek. Eindelijk durfde ik die te realiseren."

Ze publiceert ophefmakende reportages in toonaangevende Belgische bladen en sleept heel wat journalistieke prijzen in de wacht. Vanaf 2002 publiceert ze de ene bestseller na de andere en haar boeken staan onafgebroken in de toptien. Na A la limite. Verhalen over leven, liefde en dood verschijnt Insjallah mevrouw. Ontmoetingen (z)onder de boerka. Daarin portretteert zij op een unieke en aangrijpende manier het leven en lot van de vrouwen in Afghanistan. In 2005 publiceert zij Mijn status is positief, een aangrijpend verhaal over aids in Afrika en de ontmoeting met Hope, een klein, zwart meisje uit Kenia dat haar leven overhoop gooit.

Leven en werk

De ontmoeting met Hope is het begin van een nieuw hoofdstuk in haar eigen leven. Ze adopteert Hope, en de roots van haar dochter krijgen een steeds belangrijkere plek in haar werk. "Mijn werk is mijn leven; mijn leven is mijn werk. Er is geen scheiding tussen het ene en het andere. De reportagemaker, de auteur, de vrouw, de schrijfster, de moeder, de regisseur zijn een en dezelfde persoon."
In De Moeder van mijn Dochter (VRT) gaat Annemie op zoek naar de roots van haar adoptiedochter. Doorheen dit ontroerende en persoonlijke verhaal vertelt zij meteen het grotere verhaal van de miljoenen aidsweeskinderen in Afrika. Ook in de tv-wereld leidt haar journalistieke talent tot hooggewaardeerde en veelbesproken reportages.

Sinds 2006 is Annemie Struyf voorzitter van Hope for Girls. Deze stichting werkt de laatste jaren vooral rond het thema van FGM: Vrouwelijke Genitale Verminking. In Kuria, een verlaten regio in Kenia met bijzonder hoge FGM-cijfers, ondersteunt Hope for Girls een school en opvanghuis waar meisjes terechtkunnen, die aan de rituele besnijdenissen willen ontsnappen.

Ladies First

In ‘Ladies First’ (tv-reeks en een boek) reist Annemie de wereld rond. Van Timboektoe naar Jeruzalem, van Oost-Timor naar Afghanistan, van Swaziland naar Georgië, van Nepal en Filippijnen, naar Kenia en Niger. Gefascineerd door verhalen. Van presidentsvrouwen en koninginnen, maar ook van heel gewone vrouwen met een bijzondere levensgeschiedenis.

Zoektocht naar God

Een rode draad in haar journalistieke werk zijn ook vragen rond zingeving en spiritualiteit. Voor de tv-reeks In Godsnaam zoekt Annemie het gezelschap op van mensen die een radicale religieuze levenskeuze maken. Ze leeft wekenlang in kloosters, tempels en ashrams. Bij monniken en nonnen, goeroes en genezers, fanatici en charlatans, wijzen en heiligen. Met 1,3 miljoen kijkers wordt deze reeks een kijkcijferkanon.
In de tweede reeks van In Godsnaam verkent ze de wereld van de laatste, Vlaamse zusters-missionarissen. Van de brousse in Congo naar het hartje van Manhattan, van de indianen in Mexico naar de tentenkampen van Haïti, van de chaos in Kinshasa naar het diepe zuiden van Texas.

Slotklooster

In 2012 verschijnt het boek In Godsnaam. Terug naar het slotklooster, de neerslag van haar verblijf bij de Trappistinnen van Brecht. Ze ging waar geen enkele journaliste haar was voorgegaan: tot in het hart van de contemplatieve wereld van deze slotzusters. De rust en de wijsheid die ze daar aantrof, raakten haar. Toen de uitzendingen op tv kwamen, bleek Vlaanderen al even gefascineerd: 1,4 miljoen kijkers voor een programma over nonnen. In het boek zocht Annemie een antwoord op de vragen die alle kijkers zich toen stelden: waarom spreken de trappistinnen zo tot onze verbeelding? Welke snaar in onze hedendaagse ziel wordt zo diep geraakt door hun tegendraadse levenskeuze?

In de therapieruimte

In december 2013 verlaat Annemie Struyf het productiehuis Woestijnvis en gaat zij rechtstreeks voor de VRT werken. Voor De Bleekweide volgt ze jonge mensen in de gespreksruimte van de psychotherapeute. Ondanks de pijn en het verdriet zijn het elke keer positieve en hartverwarmende verhalen: over kracht en herstel, over recht krabbelen en voortleven, met het hoofd rechtop.

Rituelen, werelden, verhalen

In Via Annemie stappen we door deuren die steevast voor buitenstaanders gesloten bleven. Het is een ontdekkingstocht langs werelden, plekken, verhalen en rituelen waarvan je het bestaan wel vermoedt, maar die je nooit op deze manier te zien of te horen kreeg.
In Kenia ontdekt Annemie dat piepjonge meisjes op grote schaal genitaal verminkt worden. Deze beklijvende reportage wordt het onderwerp van een nieuw boek, dat ze samen met haar dochter Johanna Laurent schrijft: Blijf van mijn lijfje. Verhalen over genitale verminking van meisjes.

Ma Vie en Rose en Eviva España

In 2016 verlaat Annemie resoluut het drukke redactieleven met dagelijkse meetings, files en professionele verplichtingen. Eerst gaat ze een jaar in Frankrijk wonen, waar ze twee tv-reeksen maakt: La Vie en Rose en Chez Annemie. Hier schrijft ze ook het persoonlijke dagboek over hààr Franse jaar: Ma Vie en Rose.
In 2018 zwerft Annemie door Spanje, waar ze opnieuw de zuiderse droom achterna gaat die zovele Vlamingen dromen. Dat is de basis voor haar nieuwe tv-reeks Eviva España.

Annemie Struyf is een geboren vertelster. Haar verhalen nemen u mee op een ontdekkingstocht naar werelden waar u nooit geweest bent. Maar altijd gaat ze naar het hart van de mensen. Haar journalistieke werk wordt gevoed door een warme nieuwsgierigheid en een onbevangen oprechtheid. In haar eigen verhaal zit ragfijn het verhaal verweven van tientallen gewone, boeiende, eenvoudige en authentieke mensen. Hun verhaal is ook haar verhaal.

Ma Vie en Rose, Mi Vida en Rosa, mijn jaar in Frankrijk en Spanje

Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Balans Leven Werk, Persoonlijke Ontwikkeling, Gezond Leven, Inspirerend, Media, Reizen, Natuur, Psychologie

Wie droomt niet van een plek in de natuur, waar het leven nog stil en eenvoudig is?
Ergens in het zuiden, waar de zon altijd schijnt en de mensen nog tijd hebben voor elkaar.
Ook Annemie wil die droom beleven.

In 2016 verlaat Annemie resoluut het drukke redactieleven met dagelijkse meetings, files en professionele verplichtingen. Een jaar lang wil ze haar werkplek verhuizen van Brussel (VRT) naar het zuiden van Frankrijk, middenin de natuur, in een onooglijk gehucht in de Sud-Ouest.
Twaalf maanden lang maakt ze haar agenda vrij, en pakt ze haar leven drastisch anders aan. Met minder files, vergaderingen, drukte, afspraken en verplichtingen.
Maar ook met meer tijd, meer groen en stilte, meer tijd om te lezen, te schrijven, te ontmoeten, te luisteren en te beleven.

Dit bijzondere jaar van Annemie Struyf resulteert uiteindelijk in twee Franse jaren, en daarna nog een jaar in Spanje. Met drie tv-reeksen (op Eén): La vie en rose, Chez Annemie en Eviva España. En een persoonlijk boek. Het is het dagboek van Annemie zelf, én haar ontmoetingen met mensen die, net zoals zij, hun ultieme droom proberen waar te maken. Jong en oud, met of zonder geld, met of zonder plan.

Het wordt een tocht doorheen de seizoenen, langs adembenemende plekken en betoverende landschappen. Maar vooral ook langs gewone mensen, allemaal op zoek naar die buitengewone droom.
Deze lezing wordt ondersteund door pareltjes uit de Franse en Spaanse muziek.

Tv-reeks “La Vie en Rose”, maart 2017 op Eén
Tv-reeks “Chez Annemie”, 2017-2018 op Eén
Tv-reeks Eviva España, 2019 op Eén
Boek en cd “Ma vie en rose. ” September 2017

Inspiratie en Motivatie

Balans Leven Werk, Persoonlijke Ontwikkeling, Gezond Leven, Inspirerend, Media, Vrije tijd & Lifestyle , Sociologie

Druk, druk, druk ... dat is het ordewoord van de dag. We hollen onszelf achterna, we leiden een jachtig leven, er is nauwelijks tijd om op adem te komen. Burn-out is de ziekte van deze tijd. We voelen wel dat er iets niet klopt maar we doen lustig verder. Een job, kinderen, vrije tijd, familie, reizen, vrienden: hoe krijgen we het allemaal op een zinnige en zinvolle manier gecombineerd? Het is een van de grote thema’s van onze tijd.

Op basis van haar persoonlijke ervaringen als journaliste, tv-maker, schrijfster en moeder van vijf kinderen praat Annemie Struyf over Inspiratie en Motivatie. Waar ligt de sleutel voor een zinvol en authentiek leven? Hoe versterk je waar je goed in bent? Hoe ga je om met je zwaktes? Op haar eigen gedreven manier, met woord en beeld, belicht ze vragen en thema’s waar wij allemaal, vrouwen én mannen, een antwoord op zoeken.

De wereld van Hope – Over Afrika, en meisjes zoals mijn dochter Hope

Internationaal, Globalisering, Recht, Justitie, Politie, NGO, Ontwikkelingswerk, Diversiteit, Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Gedurfd, Afrika, Wereld, Jongeren, Opvoeding, Pedagogie, Inspirerend, Media

Een jaar na de adoptie van haar dochter Hope ging Annemie Struyf op zoek naar de Keniaanse roots van het meisje. De zoektocht resulteerde in de ontroerende tv-reeks De Moeder van mijn Dochter. Dit aangrijpende document vertelde niet alleen het verhaal van Hope, maar ook het grotere verhaal van de vele miljoenen weeskinderen in Afrika.

Later ging Annemie naar Kuria, een afgelegen streek in Kenia, waar ze twee schokkende reportages maakt over de praktijken van genitale verminking bij jonge meisjes. Deze reportages werden in mei 2015 bekroond met een Golden Nymph Award op het toonaangevende, internationale Televisiefestival van Monte Carlo.

‘De wereld van Hope’ is het aangrijpende en ontstellende verhaal van jonge, zwarte meisjes en vrouwen die – ver weg én dichtbij – moeten knokken voor een gelukkig bestaan. Over de dromen, inspanningen en verlangens van jonge, zwarte vrouwen in een wereld waar geweld en mishandeling nooit ver weg zijn.
Zie ook www.hopeforgirls.org

Vrouwen, moeders en kinderen

Internationaal, Globalisering, Diversiteit, NGO, Ontwikkelingswerk, Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Afrika, Gezin en mezelf, Jongeren, Opvoeding, Pedagogie, Reizen

Op de grond. In een bed. Op de straat. In een ziekenhuis.
Elke fractie van een seconde gebeurt het. Ergens ter wereld.
Een vrouw baart. Een kind wordt geboren.
En het leven gaat voort, van de ene generatie op de andere.

Vele keren heeft journaliste, schrijfster en moeder Annemie Struyf aan het kraambed gestaan. Nu eens in een sloppenwijk of een lemen hut, dan weer in een hoogtechnologisch bevallingskwartier. Ze ging van het kindmoedertje naar de oma die weer moeder werd. Op zoek naar dat ene, unieke moment waarop een kind geboren wordt. In woord en beeld vertelt ze aangrijpende verhalen die tegelijkertijd uniek én universeel zijn.
Annemie Struyf brengt verhalen over zwangerschap, bevalling, maagdelijkheid, huwelijk, relatie en kinderlast/lust .

I have a dream, over dromen, durven en doen.

Samenleving & politiek, Ondernemers, Creativiteit, Innovatie, Leiderschap, Strategie, Motivatie, Filosofie, Spiritualiteit, Religie , Persoonlijke Ontwikkeling, Inspirerend, Media, Reizen

Iedereen heeft een droom. Een grote of een kleine droom over een nieuwe start, een nieuwe job, een nieuwe relatie.
Over meer rust, ruimte, geluk en harmonie. Of minder stress, spanning en conflict. Een droom over schonere lucht, meer balans of zin in het leven, genezen en gezond worden.

De laatste jaren heeft Annemie rondgezworven langs mensen die ervan droomden het drukke, propvolle, zeurende, klagende Vlaanderen te verlaten om elders een nieuw leven te beginnen. Ze reisde die dromers achterna, doorheen Frankrijk, Spanje en het Hoge Noorden, en stelde altijd opnieuw die ene vraag: Hoe komt het dat sommigen er wél, en anderen er niét in slagen hun droom te realiseren?

Annemie: “Maar het gaat niet alleen over emigreren. Elke mens, waar ook ter wereld, heeft een droom. Idealisten dromen van een betere wereld. Migranten steken de zee over, hun droom achterna. Klimaatbetogers dromen van een propere wereld. Zwangere vrouwen dromen van het nieuwe leven dat ze in zich dragen. Baby’s worden geboren, kinderen dromen van “later als ik groot ben”. Sommige mannen dromen van een leven als vrouw. En omgekeerd. Singles dromen van een partner. Gekwetste mensen snakken naar verlichting. Mensen die het verknoeid hebben, hopen op een nieuwe kans. Mijn jongste dochter snakt naar haar 16de verjaardag.”
Al die dromers heb ik jarenlang nauwkeurig geobserveerd. Ik heb hen van dichtbij gevolgd in hun vallen en opstaan, successen en mislukkingen, streven en verlangens.
Aan de zijlijn stonden altijd supporters die riepen: “Go, go, do!.” Wellicht bedoelden ze het goed, en vroeger zou ik mee-gesupporterd hebben. Maar nu niet meer. Als er nu iemand wil “springen” of “vertrekken” of “zijn droom achterna wil”, roep ik niet meer: “Gogogo!”
Nu zeg ik: “Onderzoek je droom. Bekijk hem langs alle kanten. Koester hem. Zorg dat alle voorwaarden vervuld zijn om je kans op slagen zo groot mogelijk te maken. Spring pas op het moment dat je er helemaal klaar voor bent.” Tegen iemand die het kanaal wil overzwemmen, zeg je toch ook niet: “Spring! Duik! Doen!” Neen, die zwemmer moedig je aan om zich zo goed voor te bereiden dat de kans om de overkant te bereiken groot en realistisch is.

Daarom geef ik deze lezing. Om de lessen die ik de laatste jaren in mijn persoonlijk en professioneel leven geleerd heb, door te geven aan andere dromers. Want geloof me, dromen zijn géén bedrog. Ze moeten gewoon beter gekoesterd worden.

Deze lezing gaat over - én is bestemd voor - mensen die een droom hebben en die willen waarmaken. Over de weg die je moet bewandelen om je droom te bereiken, en wat je onderweg - met vallen en opstaan - allemaal kan leren.
Maar ook lessen, tips, goede raad en adviezen voor dromers en durvers.

“De presentatie van Annemie Struyf was heel goed en we zijn zeer tevreden. Ze is een bijzonder aangename dame!”

Katlijn Voordeckers - Opmerkelijk

“Presentatie van Annemie was heel aangrijpend en boeiend gebracht. Ze had de zaal helemaal mee en was vlot in de omgang!”

Tone Vannieuwkerke - Gemeente Koekelare

“Hiermee wil ik u laten weten dat alles prima is verlopen, zowel praktisch als inhoudelijk. Ik ving alleen maar positieve geluiden op vanuit het publiek achteraf. De lezing ‘Vrouwen, moeders en kinderen’ van Annemie Struyf had duidelijk veel indruk nagelaten en zij bleek niet alleen een zeer getalenteerd spreker, maar ook een toegankelijk figuur. Annemie Struyf sprak op het einde van haar lezing de hoop uit dat zij via haar verhalen mensen wat inzicht kon geven in een aantal thema’s en op die manier mee kon werken aan enige bewustwording (of bewust blijven). Dat is in ieder geval zeer gelukt en paste voor ons mooi in een themaweek die wij organiseerden samen met partners.”

Ann Bartholomeus - Agentschap Integratie en Inburgering
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Frans, Nederlands