Getuigenis toevoegen

Sihame El Kaouakibi

Spreker
Een andere kijk op de nieuwe generatie
De jeugd is geen probleem, maar juist de sleutel voor de toekomst.

Sihame El Kaouakibi (1986) is oprichtster en coördinator van Let’s Go Urban. Ze is afgestudeerd als onderwijzeres en heeft daarna haar masters in de Onderwijskunde behaald aan de VUB. Terzelfdertijd heeft ze fulltime doorgewerkt aan haar succesverhaal Let’s Go Urban, dat toekomst moet bieden aan jongeren in de stad, waar ze ook vandaan komen. In haar boek #Believe , zet Sihame die missie nog kracht bij, om iedereen te overtuigen van haar #believe in de nieuwe generatie. In 2014 richt ze met haar uitgesproken engagement haar eigen vennootschap op, ‘A WOMAN’S VIEW, dat consultancy aanbiedt en concepten ontwikkelt voor bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen mbt sociaal economisch ondernemen, jongeren(culturen) en de omgang met verstedelijking.

Sihame El Kaouakibi is op haar jonge leeftijd gelauwerd als eerste 'Antwerpenaar van het jaar' (2011) en stapelt sedertdien de prijzen op, zoals de 'Vlaamse Cultuurprijs 2012', 'Belgium's Outstanding Young Person', 'Straffe Madam 2013'. Ze komt ook voor in de Knack-lijst van '30 sterke vrouwen die de wereld veranderden' en staat 8ste in hun powerlijst van ‘meest invloedrijke allochtonen van België’.

Let’s Go Urban

Sihame El Kaouakibi (1986) is opgegroeid in Boom (Antwerpen) en studeerde in 2008 af als onderwijzeres aan de Artesis Hogeschool in Antwerpen. Daarna is ze gestart met een combinatie van de dingen die ze graag doet en haar boeien. Ze behaalde haar masters in de Onderwijskunde aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt fulltime aan haar succesverhaal Let’s Go Urban, dat ze zelf heeft opgericht. Let’s Go Urban is ontstaan doordat Sihame zelf een antwoord wilde bieden op de verjonging van onze samenleving. Haar visie om te allen tijde, ook in moeilijke tijden, te investeren in de perspectieven van jongeren, tracht ze bij verschillende stakeholders te doen doordringen, door haar eigen resultaten.

De stad voor de jongeren

Sihame El Kaouakibi staat bekend als een vrouw die strijdvaardig is , hands-on is en ervoor zorgt dat de overheid, de ondernemingen, het onderwijs, de media, de burger en andere actoren op hun verantwoordelijkheden worden gewezen en overtuigt hen om te investeren in ons meest kostbaar kapitaal, de nieuwe generatie. Volgens haar moet er vooral geïnvesteerd worden in jongeren en de zwakkeren in onze maatschappij. Tegelijkertijd moet er strenger toegekeken worden op ‘het systeem’ en de hiaten daarvan. Sihame wil de jongeren in de grootstad meer perspectieven bieden. Via passies voor dans tot streetfood zet ze sterk in op ‘empoweren’ van jongeren en op het bevorderen van hun ondernemingszin en weerbaarheid, op hun goesting om te werken en/of te ondernemen.

Kloof dichten

In een interview met ZO van februari 2016 profileert Sihame zich als bruggenbouwer: “Zoveel bedrijven op zoek naar goeie medewerkers en zoveel jongeren met talent en passie, die mekaar niet vinden: die kloof wil ik helpen dichten... Vandaag ontvangen we in Antwerpen op diverse locaties ruim duizend jongeren. Stadsjongeren, die een doorsnee van onze samenleving vertegenwoordigen in afkomst, cultuur, religie en socio-economische achtergrond… Naast onze technische coaches voor dans en muziek heeft elke groep een persoonlijke ‘young coach’, … en wie individuele begeleiding zoekt kan terecht bij een trajectbegeleider… Zo stroomt elk jaar 20% van onze jongeren door naar een job in de creatieve sector. Maar we hebben ook al schilders, marketeers, bankbedienden, sales mensen, woordvoerders… afgeleverd.

Marketing

Het weekblad Trends merkt op dat ook de marketing van Let's Go Urban goed zit. Sihame: "Toch heb ik geen marketingachtergrond en we volgen ook geen vergezochte strategie. 'Practice what you preach', is wat wij proberen te doen. Doen wat je zegt, waarmaken wat je belooft, dat moet volgens mij marketingregel nummer één zijn. Toch wordt daar vaak tegen gezondigd."
Let's Go Urban heeft geen flyers en gebruikt geen advertenties. "We zijn wel actief op Facebook, Twitter en YouTube. Wat we daar posten werkt, omdat het écht is. Het is authentiek omdat we daarop tonen wat onze eigen jongeren kunnen. Anderen zien dat het geen onbereikbare droom is, dat het jongeren zijn zoals zij, die ze persoonlijk kennen. Dat inspireert en motiveert hen. En verder zijn onze eigen medewerkers onze ambassadeurs: de meeste van onze lesgevers en stafmedewerkers zijn doorgestroomd vanuit onze recreatieve werking."

Engagement

In het boek #Believe , dat ze in 2013 uitbrengt zet Sihame haar missie kracht bij. Ze wil iedereen overtuigen van haar #Believe in de nieuwe generatie. Met hetzelfde engagement richt ze in 2014 haar eigen vennootschap op ‘A WOMAN’S VIEW, waar ze consultancy biedt aan en concepten ontwikkelt voor bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen mbt sociale innovatie, jongeren, stadsontwikkeling, verstedelijking, urban culture, ondernemerschap, onderwijs, …

Niet alleen bereikt ze een reflectie van onze zeer diverse samenleving, ze slaagt er tevens in om haar missie aan het grote publiek over te brengen met haar lezingen en sterke aanwezigheid in verschillende sectoren. Sihame maakt een succesvolle vertaalslag naar overheden en andere partners in binnen- en buitenland.

Succes wordt beloond

Sihame El Kaouakibi werd op haar jonge leeftijd al gelauwerd als eerste 'Antwerpenaar van het jaar' (2011) en sleepte prijzen in de wacht als 'Vlaamse Cultuurprijs 2012', 'Belgium's Outstanding Young Person', 'Straffe Madam 2013'. Ze komt ook voor in de lijst van '30 sterke vrouwen die de wereld veranderden' volgens Knack.
Ze zetelt in verschillende bestuursorganen, als lid van de Algemene vergadering en de Adviesraad van de Sociale Innovatiefabriek, als voorzitter van de Provinciale Adviescommissie Cultuur in Antwerpen en als voorzitter van De Schoolbrug. Sinds januari 2015 zetelt ze in de Raad van Bestuur van de VRT als jongste lid ooit, als onafhankelijke voor Open VLD.

#BELIEVE

Samenleving & politiek, België, Diversiteit, Business & Management, Globalisering, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Creativiteit, Innovatie, Trends, Jongeren, Persoonlijke Ontwikkeling, Inspirerend, Dans, Muziek, Media, Sociale media

De hedendaagse jeugd in de steden wordt als nieuwe generatie te vaak bekeken als een hardnekkig probleem. In #BELIEVE pleit Sihame Kaouakibi voor een totaal andere kijk en geeft jongeren goesting met hun talenten aan de slag te gaan. Hun kracht is immers dé sleutel tot de toekomst. Vanuit het enorme potentieel dat zij ziet bij (stads) jongeren, doet Sihame een oproep aan zowel de jongeren zelf, als aan het beleid én de hele samenleving om de oogkleppen af te werpen en jongeren juist aan te moedigen hun talenten te ontwikkelen.

Talent en diversiteit op de werkvloer

België, Diversiteit, Overheid, Samenleven, Ondernemers, Creativiteit, Innovatie, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Communicatie, Public Relations, Jongeren, Persoonlijke Ontwikkeling, Inspirerend, Dans, Muziek

Dat Sihame El Kaouakibi het zelf maakt als ondernemer belet niet dat ze vooral gedreven is om de samenleving vooruit te helpen. Ze stelt vast dat ondernemingen in Vlaanderen op zoek zijn naar werknemers en ze niet vinden, terwijl er vooral in de grootsteden duizenden jongeren geen werk hebben. Met haar jarenlange ervaring in een grootstedelijke context in al zijn diversiteit, met een doelgroep die niemand anders bereikt, en met de hefbomen van let’s go urban en zijn spin-offs, wil Sihame helpen die kloof in de arbeidsmarkt te dichten.

Hoe heeft ze zelf de talenten van jongeren uit alle bevolkingslagen ontdekt? Hoe heeft ze met hen gecommuniceerd om ze te boeien voor haar projecten? Welke projecten maken het meest kans op slagen? En hoe motiveert ze dagelijks zowel de jongeren als hun trajectbegeleiders om de juiste skills te ontwikkelen en zo een kans te maken op de arbeidsmarkt? In haar keynote stelt Sihame ook de vraag waarom het aanbod van de jongeren en de vraag van de bedrijven mekaar niet gemakkelijk vinden. Wat kunnen of moeten ondernemers in Vlaanderen doen om dat toenemend potentieel van zeer diverse talenten aan te spreken?

In het panelgesprek heeft Sihame haar standpunten goed overgebracht en met veel passie gesproken. Haar bijdrage werd erg gewaardeerd!”

Lien Van Belle - Vlaams Instituut voor Sportbeheer

“Alles is zeker naar wens verlopen. Sihame El Kaouakibi heeft een inspirerende lezing gehouden die nogal wat stof tot nadenken geeft. Achteraf heerste tevredenheid. Dus zeker voor herhaling vatbaar.”

Marie-Paule Quix - Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen

Dank je wel voor de boeiende, inspirerende en positieve lezingen die je hebt gegeven.
Het heeft de groepen echt doen nadenken. Je talentvolle performance is verrijkend voor vele jonge én ervaren mensen.

Mieke Smet - Directeur Org- en Personeelsontwikkeling Janssen Pharma

Het Atlas team is zeer tevreden over de lezing van Mevr. El Kaouakibi. Ook de vragen uit het publiek waren interessant waardoor er na de lezing nog een interessant gesprek met het publiek ontstond.

Marleen Bosmans - Centrumverantwoordelijke Atlas

Heel veel dank voor de mooi Ted Talk van Sihame! Wat een power en inspiratie, dank dank dank daarvoor.

Peggy Kakebeeke - CEO Kakebeeke Consult

Wie Sihame ooit heeft horen spreken is na afloop een ander mens. Ze geeft een krachtige boodschap die niemand onberoerd laat. Na afloop van haar presentatie weet je : hoe groot de uitdaging ook is, het komt goed. Zeker weten.

Jan Denys - Director Communication Public Affairs Randstad group
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Nederlands
Reageren
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.