Getuigenis toevoegen

Greet Op de Beeck

Moderator
Stijl, klasse, en veel ruimte voor de gasten
Kritische vragen, met de nodige empathie

Greet op de Beeck (1971) was ooit finaliste van 'De Slimste Mens' op VRT, en is nu vooral bekend voor haar diepgaande reportages voor de actua-programma's van de VRT, zoals Panorama en Koppen. Ze leerde de stiel van journalist op de nieuwsredactie van Radio 1 en had de Balkan, de Baltische Staten en later Europa als uitverkoren domein. In haar interviews probeert ze de mensen met veel empathie te benaderen, om dingen echt te doorgronden. Ook als presentatrice en moderator hanteert Greet Op de Beeck deze empathische stijl: ze modereert op een rustige manier, zodat panelleden de kans krijgen om het debat echt te voeren, en het publiek de ruimte om mee te participeren.

Dictafoon

Dat Greet Op de Beeck op een redactie zou werken stond voor haar al van jongsaf vast. “Als kind al was ik enorm leergierig. Ik las op jonge leeftijd de krant, de moeilijke woorden zocht ik meteen op in het woordenboek.” Op haar vijftiende las ze haar eigen nieuwsberichten in op een dictafoon, en luisterde ze naar praatprogramma’s van onder meer Betty Mellaerts, haar grote voorbeeld.

Later zou ze Germaanse filologie gaan studeren. “Naast mijn liefde voor de Nederlands Taal, had ik met mijn studiekeuze ook een duidelijk professioneel doel voor ogen: ik wilde koste wat kost bij de BRT gaan werken, het liefst nog op de radio. Ik wist dat er wel wat filologen aan de slag waren. Dus mijn keuze was snel gemaakt.”

Om een voet tussen de deur te krijgen bij de verschillende radiozenders, had Greet Op De Beeck een handig trucje bedacht . Ze koos als thesisonderwerp ‘Literatuur op de radio’, meteen een ‘free ticket’ om een bezoekje te kunnen brengen aan alle radioproducers op alle zenders. Tegelijk solliciteerde voor een baantje als promotiemeisje bij de radio, zodat ze binnen de radiowereld heel snel contacten legde en een netwerk uitbouwde.

Opgeleid bij de radio

Voor ze zich op de thematische duidingsreportages stortte, had Greet een lange staat van dienst als reporter van het dagelijkse nieuws. In 2000 kwam ze op de radionieuwsdienst terecht waar ze kon samenwerken met ‘grote’ radiomakers als Jos Bouveroux, Edward Adriaenssens, Mark Ooms, Jef Lambrecht, Guy Poppe en Bert Decraene. “Ik ben blij dat ik deze periode nog heb mogen meemaken”, zo vertelt ze. “Dat was voor mij een gedroomde leerschool.”

Bij de radio las ze het nieuws voor en volgde ze als verslaggever onder meer de Baltische Staten en de Balkan. In 2004 verlegde ze haar focus naar de Europaverslaggeving, waarmee ze Kathleen Cools opvolgde die haar overstap naar de televisie maakte.

Naar televisie

Datzelfde jaar kreeg haar carrière een onverwachte wending. Na haar deelname aan het quizprogramma ‘De Slimste Mens ter Wereld’ – waarin ze derde eindigde – trok de televisie aan haar mouw. Zo kwam ze op de cultuurcel van Het Journaal terecht. Greet Op de Beeck: “Dat was voor mij een fijne tijd. Ik zag alle grote tentoonstellingen, en mocht veel fijne theater- en muziekvoorstellingen bijwonen.” Toch lonkte na een tijd weer het ‘harde’ nieuws. Ze maakte de overstap naar de buitenlandredactie van Het Journaal, waar ze Frankrijk en Duitsland volgde. Momenteel maakt Greet Op de Beeck reportages voor Koppen en Panorama. Van feitenjager naar dieptegraver.

Eigen uitgangspunt

Door de jaren heen bouwde Greet Op de Beeck de reputatie op een kritisch journalist te zijn. Maar gaandeweg ontwikkelde ze ook een eigen stijl, waarmee ze haar journalistieke stempel op het medialandschap wil drukken: “Mijn hang naar feitenkennis is geëvolueerd naar een diepe wens om mensen, situaties en dingen te doorgronden zoals ze zijn. En dus niet zoals wij, de media, zouden willen dat ze zijn. Ik probeer mij te onderscheiden door een empatische invalshoek waarbij ik de geïnterviewde steeds centraal stel.”

“We zijn heel tevreden over onze studiedag en over de presentatie van Greet Op de Beeck. Haar professionaliteit en betrokkenheid hebben de studiedag mee tot een succes gemaakt.”

Gitta Swartelé - Tele-Onthaal Antwerpen
Schrijf een getuigenis
Voertalen
Engels, Nederlands
Reageren
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.