Cath Luyten

Présentateur
La traduction en français n'est pas disponible.

Als televisiegezicht maakt Cath Luyten (1977) al jaren het mooie weer voor het Eén-programma Vlaanderen Vakantieland. Maar ze heeft met evenveel schwung het panelprogramma ‘De Kazakkendraaiers’gepresenteerd. Met communicatie als universitaire bagage verdient ze haar eerste TV-sporen bij '1000 zonnen en garnalen' om met'De Rode Loper' het eerste glamour programma mee op te starten. Dat levert honderden interviews op, met Vlaamse en internationale sterren. Cath Luyten is dan ook uitstekend gewapend om uw event te presenteren of uw debat met glans te begeleiden.

Van jongsaf aan

Dat Cath Luyten het zou maken in de media, was al vrij snel duidelijk. “Toen ik vijf jaar was, speelde ik urenlang ‘radiootje’ met mijn zus. Ik interviewde, las het nieuws, deelde de voetbaluitslagen mee en imiteerde hele tenniswedstrijden. We namen alles op cassette op. Toen mijn papa een videocamera mee naar huis bracht, regisseerde ik als twaalfjarige komische sketches en reclamespotjes. Ook trok ik het kostuumvest van mijn mama aan en imiteerde ik het journaal van op het toilet. Omwille van de egaal witte achtergrond uiteraard.”

Brossen

Op school was Cath Luyten een heel gedisciplineerd meisje. “Na schooltijd kroop ik meteen weer achter mijn bureau om alles te studeren. Iets te veel zelf.” Na haar humaniora trok Cath naar Brussel waar ze communicatiewetenschappen ging studeren. “Tijdens mijn studententijd was ik niet langer die ijverige leerling van weleer. Ik wilde heel graag werken en heb heel wat lessen gebrost om jobs te doen voor evenementen- en hostessenbureaus. Vanaf maart was het dan alle hens aan dek en zo lukte het toch iedere keer om te slagen.”

Onder de vleugels van professoren als Els Witte en Mark Elchardus haalt Cath Luyten haar diploma. Haar thesisonderwerp ‘Onderzoek naar het televisiegebruik bij langdurig werklozen’ maakt al duidelijk welke richting ze in medialand wil inslaan. Ze loopt stage bij de Nederlandse mediagigant Joop Van den Ende, wat ongewoon is binnen universitaire kringen.

Rode lopers

Tijdens haar stage maakt Cath Luyten kennis met de televisiewereld. Ze doet er zowel productioneel als redactioneel werk en merkt dat het inhoudelijke aspect van de job haar het meest ligt. Terug in Vlaanderen gaat ze aan de slag bij productiehuizen ID-TV en Kanakna waar ze de research voor reportages op zich neemt.

Begin 2000 kan Cath Luyten beginnen als researcher bij het eerste seizoen van 1000 Zonnen & Garnalen. Niet veel later staat ze als beginnend reporter mee aan de wieg van het showbizzprogramma De Rode Loper. Vijf jaar lang schuimt ze theaters, bioscopen en muziek- en cultuurevenementen af op zoek naar nieuws heet van de naald. Ze interviewt zowel gevestigde waarden in het Vlaamse medialandschap als internationale showbizzsterren als Charles Aznavour, Celine Dion of Rod Steward. Cath Luyten durfde zelfs tegen alle regels van het protocol in om een woordje te wisselen met Koning Albert 2 tijdens het WK wielrennen in Zolder.

In 2005 krijgt Cath Luyten de kans om voor Vlaanderen Vakantieland te gaan werken. Sindsdien reist ze de wereld rond als reporter en regisseur om de Vlaamse kijker te verlekkeren, te doen dromen, maar vooral om de kijkers oprechte verhaaltjes te serveren, op haar eigen speelse wijze. Of ze nu rapporteert vanuit Zichen-Zussen-Bolder of van op de Seychellen, ze doet het steeds met evenveel passie. “Ik heb eigenlijk een job die uiterlijk lijkt op een jarenlange vakantie, maar die ook veel geduld, time- en peoplemanagement, regie en scriptvaardigheden vereist.”

In 2011 pikt Bart De Pauw haar op om de presentatie te doen van het zondagavondprogramma ‘De Kazakkendraaiers’. Hierbij streden stand-up comedians onder haar goedkeurend oog om de titel van ‘De Grootste Kazak’.

Als u op zoek bent naar een ervaren presentatrice die uw evenement vlotjes aan elkaar praat, bent u bij Cath Luyten aan het juiste adres.

No testimonial yet. Be the first!
Ajouter un témoignage
Langues de prestation
Anglais, Français, Néerlandais