Jan Hoet jr.

Speaker
The translation in English is not available.

Jan Hoet jr. kan niet leven zonder kunst. Als galeriehouder, curator, feestbouwer en professioneel plannenmaker heeft hij de artistieke wereld van binnenuit leren kennen. Hij wil die onnavolgbare kijk op de kunst en meer algemeen op het leven delen met het publiek. In zijn lezingen en ‘belevingen’ aan het kookfornuis leert Jan Hoet jr. ons dat kunst een avontuur is, dat ons kritisch doet kijken naar de wereld en naar het leven.

Kunst altijd aanwezig.

Jan Hoet jr. (1969) is opgegroeid in een nest waar kunst vanzelfsprekend was. Thuis werd er nooit veel over kunst gepraat. Maar indirect was kunst altijd aanwezig, al was het maar door de intense contacten met kunstenaars. Als kind ontmoette hij Joseph Beuys thuis in de zetel, met zijn ouders ging hij taart eten bij Panamarenko, hij speelde in het museum waar zijn vader aan het werk was. Al die ontmoetingen deden hem op een andere manier naar kunst en kunstenaars kijken.

Aanvankelijk wilde hij zelf kunstenaar worden. In Knack zei hij daarover ooit: ‘Weet je wat het probleem was? Ik wist zo goed hoe goede kunst eruit moest zien dat ik ze zelf niet kon maken. Kunst moet vooral uit de onderbuik komen. Bij mij kwam ze uit het hoofd. Op een dag kwam ik Luc Tuymans tegen. En ik dacht: godverdomme, wat hij zegt, dat wil ook zeggen. Alleen zegt hij het honderd keer beter dan ik het ooit zal kunnen zeggen. Wel, die dag heb ik al mijn schildersgerief weggesmeten.’

Ondernemer in feestelijkheden

Jan begint een leven aan de rafelkant van de kunst en werpt zich met veel enthousiasme in een reeks originele projecten en artistieke concepten. In 1992 volgt hij zijn vader naar Documenta in Kassel en werkt er een concept uit voor goedkoop logies in grote legertenten. Het idee slaat meteen aan en wordt bij latere edities van de kunstexpo herhaald.

Enkele jaren later is hij baas van het café van het SMAK, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst van Gent, waar hij ondernemer wordt in feestelijkheden. Hij organiseert babysitavonden op oudejaarsnacht en kookavonden voor artiesten, haalt de Belmondo-fuiven naar het SMAK, dat was nooit eerder gezien in Vlaanderen: een fuif in een museum.

Galeriehouder

Begin jaren 2000 opent Jan een galerie in Wortegem-Petegem, de Beaulieu Gallery, in een oude abdij. Jan werkt er vooral samen met jonge kunstenaars, generatie- en geestesgenoten.
In 2005 trekt hij terug naar zijn geboortestad Gent. Samen met zijn partner Delphine Bekaert begint hij er de Hoet Bekaert Gallery. Na 9 jaar, 68 tentoonstellingen, 34 beurzen en 17 projecten kondigen ze in 2012 het einde van de galerie aan. De kunstwereld draait tegenwoordig nog te weinig om de kunst, zegt hij daarover in De Standaard. ‘Het is een erg speculatieve wereld geworden. Ik mis de rock-‘n-roll in de kunst. Kunst moet kritisch zijn, en dat is ze veel te weinig.’

De keuze om te stoppen als galeriehouder was vooral een keuze voor een herwonnen vrijheid.
Als curator werkt Jan Hoet jr. vervolgens mee aan spraakmakende tentoonstellingen zoals Sint-Jan (Gent), De Zee – salut d’honneur Jan Hoet (Oostende), PASS (Mullem, Huise, Wanegem, Lede).

Cross-over

Jan kijkt liefst over de grenzen van de kunst pur sang. Rock-‘n-roll in de kunst betekent ook het hokjesdenken doorbreken, genres naast elkaar zetten, ruimte creëren voor een cross-over van disciplines. Tien keer organiseert hij in de zomermaanden, samen met ontwerpersduo A.F. Vandervorst in Knokke, Nightshop, een symbiose van kunst, mode en design met een bar.

'Iets'(www.iets.be)

Die multidisciplinariteit zit ook in zijn nieuwste project/concept:‘Iets’(www.iets.be): een ideeënlabo voor producties en projecten, interieurprojecten, pop-upshops. Grootste gemene deler is de link met de beeldende kunsten. ‘Iets’is een vrijhaven en broedplaats voor nieuwe ideeën waar artistieke gevoeligheid en zakeninstinct tegen elkaar aanschurken. ‘Ik kan niet begrijpen waarom mensen bang zijn voor nieuwe ideeën. Ik ben bang van de oude ...’

Heeft u zin in een verfrissende blik op kunst en de kunstwereld? Wilt u bekende kunstwerken door een andere bril zien? Nodig Jan Hoet jr. uit als uw gids. Hij kent de wereld van musea en galeries door en door, en hij kijkt in de ziel van kunstenaars en curatoren als geen ander.

Kijken is de kunst

Personal development, Inspiring, World of Art

Jan leert mensen terug kijken. Met de blik van een kind: verwonderd, verbaasd, met open mond … Op school leren we het kijken af. Veel kunstverzamelaars kunnen niet kijken, zij kopen een naam en zien alleen de geldwaarde.
Kunstenaars echter kunnen ons leren om opnieuw te kijken. Jan neemt je mee op een kijktrip door de kunstgeschiedenis. Terug naar de kunst van het kijken. Hoe maak je een onderscheid tussen een goed en slecht kunstwerk?
Het uitgangspunt van deze lezing is één kunstwerk. De start van een fascinerende kijkervaring. Hij leert je verborgen dingen te zien die je aanvankelijk misschien niet zag. Elk kunstwerk herbergt verborgen werelden die je met een eerste, vluchtige blik nooit ziet.

Gedurfd: taboes en extremen

Dared, History, Art & Culture

Door de hele kunstgeschiedenis loopt een terugkerend stramien waarin kunstenaars met nieuwe ideeën radicaal botsen met de gevestigde waarden. Nieuwe kunststromingen ontstaan wanneer een aantal kunstenaars zich afzet tegen de oude kunstgarde. Het is dus geen wonder dat de meeste van die stromingen aanvankelijk scheldnamen kregen toebedeeld. Denk maar aan fauvisme, impressionisme, barok of gotiek – de kunst van de minderwaardige Goten.

Vandaag zijn we allang vergeten dat die pioniers ooit werden uitgespuwd. Nieuwe stromingen zijn dus per definitie extreem en moeten taboedoorbrekend zijn. Jan Hoet jr. maakt samen met U een trip down memory lane. Te beginnen bij de fenomenale fresco’s van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel: toen de paus na twintig dagen werk in de mot kreeg dat het plafond vol met naakt stond, werd de grote renaissancekunstenaar bijgestaan door een collega die de edele delen met lendendoeken mocht camoufleren.

Jan trekt alle registers open en toont aan de hand van beeldmateriaal aan dat kunst zich eerst moet waarmaken en pas daarna als verworven wordt beschouwd. Wat interessant is breekt met het verleden, levert een gevecht met de heersende normen en vaak kijkt censuur om de hoek.

Het museum door de bril van Jan Hoet jr.

Creativity, Innovation, Trends, Dared, Inspiring, World of Art

Je kan Jan Hoet jr. inhuren om een rondleiding te geven in een museum (duurtijd 2 uur). Mogelijkheden genoeg: het SMAK in Gent, MHKA in Antwerpen, Bozar in Brussel, Wiels in Brussel, enzovoort.

Een persoonlijke blik op een bekende collectie, een andere kijk op een toptentoonstelling, een dwars parcours door vertrouwde museumzalen ...

Artist Cooking – in de keuken van de kunstenaar

Dared, Healthy Life, Food, Inspiring, World of Art

Welkom ten huize van Jan Hoet jr., een grote loft in een oud Gents industrieel pand dat ooit een montageplaats was voor de Vespa.
Artist cooking speelt zich af rond het kookfornuis, waar een kleine groep gasten (een twintigtal personen) de gelegenheid heeft om in een informele setting een kunstenaar te ontmoeten. Het vertrekpunt is samen aan de kook gaan, het eindpunt een goed gesprek: over kunst, over eten, en dus over het leven.

Koken is al eeuwenlang een weerkerend thema in de kunst en de kunst van het koken is nog nooit zo passioneel beoefend als vandaag. Op het snijpunt van kunst & koken leidt ceremoniemeester van dienst Jan Hoet jr. de gesprekken in onverwachte en onvoorspelbare banen.

Welke kunstenaar uw gastheer van de avond is wordt in overleg bepaald. Een bekende naam als Wim Delvoye of Michael Borremans, een nog niet zo bekende jonge kunstenaar, theatermaker Arne Sierens, het ontwerpersduo A.F. Vandervorst ...

No testimonial yet. Be the first!
Write a testimonial
Languages of the keynote
English, French, Dutch