Eric Van Zele

Speaker
The translation in English is nog available.

Sinds 2009 staat Eric Van Zele aan het roer van Barco. Bij zijn aantreden zat het bedrijf in een erg moeilijke faze, met een dalende omzet en forse verliescijfers. Van Zele begon meteen aan een ingrijpend veranderingsproces. Anno 2016 is Barco springlevend, met 3300 trotse en toegewijde werknemers is het bedrijf actief in meer dan 90 landen. De omzet zit ruim boven 1 miljard euro. De entertainmentafdeling – denk aan de projectoren – is het vlaggenschip, maar ook in het domein van medische beeldschermen en corporate toepassingen staat Barco nu aan de wereldtop. Eric Van Zele is één van de topmanagers van ons land. In hoogtechnologische en geglobaliseerde context houdt hij als geen ander de vinger aan de pols van eigentijds management.

Technische bagage en internationaal management

Al op zijn veertiende wilde Eric Van Zele ondernemer worden: de wereld rondreizen, net zoals zijn ooms, dat leek hem wel wat. Op aanraden van zijn vader ging hij voor burgerlijk ingenieur studeren. De beste keuze ooit, want die technische achtergrond helpt hem vandaag nog altijd om op de werkvloer efficiënt te communiceren met ingenieurs en technisch personeel.

Na zijn studies aan de KU Leuven vervolmaakte hij zich aan MIT (Massachusetts Institute of Technology). Professioneel belandde hij daarna bij elektronicabedrijf Raychem; hij zou er 28 jaar blijven, de laatste jaren als gedelegeerd bestuurder van de Belgische tak. Als global sales & marketing manager leerde hij er later, vanuit de vestiging in Silicon Valley, de knepen van internationaal management en deed hij ervaring op in Azië en Zuid-Amerika – een onmisbare troef in de geglobaliseerde wereld van vandaag.

Crisismanager wordt reddende engel

In 2000 keerde Eric Van Zele terug naar België om er CEO te worden van ICT-bedrijf Telindus, op vraag van John Cordier. Bij transformatorengroep Pauwels voerde hij later een grondige sanering door en deed hij zijn eerste ervaring op als crisismanager.In 2009 werd hij aangezocht door Barco om CEO te worden. Als lid van de raad van bestuur kende hij het bedrijf goed, het was 'an offer he couldn’t refuse'.

Toen hij aantrad bij Barco, heerste er een echte begrafenissfeer. De cijfers waren slecht, er was geen toekomstvisie, de werknemers waren gedemotiveerd en de marktverwachtingen waren ronduit negatief. Van Zele besliste dat het anders moest. Hij legde zijn oor te luisteren bij klanten, leveranciers en vooral: bij zijn medewerkers. "Zo weet je waar het schoentje wringt. We waren parochiaal, arrogant, te duur en niet competitief." Barco heeft zijn activiteiten uitgebreid naar het middensegment en er is drastisch bespaard op de operationele kosten. "De neuzen in dezelfde richting zetten, dat is mijn grootste verdienste geweest."

Eric Van Zele is de reddende engel gebleken voor Barco. Vanaf 2010 begon het bedrijf spectaculair te groeien en op drie jaar verdubbelde de omzet met 500 miljoen euro. Barco werd een van de sterkhouders van de Vlaamse technologiesector en in 2012 werd Van Zele door Trends uitgeroepen tot manager van het jaar – de kroon op het doorgedreven veranderingstraject van de voorgaande jaren.

Succesrecept

Barco is vandaag een wereldspeler in professionele hoogtechnologie voor onze geglobaliseerde wereld. Het bedrijf creëert en ondersteunt hoogstaande visuele toepassingen voor de entertainmentsector, voor de gezondheidszorg (diagnostische beeldvorming) en voor control en meeting rooms binnen grote internationale bedrijven. Met meer en meer software-oplossingen zet het bedrijf ook in op interactieve toepassingen. De militaire en luchtvaarttoepassingen zijn de voorbije jaren afgebouwd en verkocht.

Technologische vernieuwing zat al langer ingebakken in het DNA van Barco. Eric Van Zele voegde er echter een nieuw ingrediënt aan toe, dat het succesrecept compleet maakte. Zelf noemt hij het ‘togetherness’, samenhorigheid. Zonder de betrokkenheid en de bezieling van het personeel sta je als bedrijf nergens: "Onze concurrenten kunnen onze klanten afsnoepen, ze kunnen onze producten kopiëren, maar de toewijding en de trots van onze werknemers zijn uniek." Leiderschap dat ook die waarden belichaamt, is een garantie voor een succesvolle bedrijfscultuur.

De 12 geboden voor goed leiderschap

Business & Management, HR, Corporate Culture, Creativity, Innovation, Leadership, Strategy, Management, Motivation, Topmanagers

Het heeft vijf jaar gevraagd om Barco terug op de wereldkaart te zetten. Wat is er in die vijf jaar gebeurd? Welke cruciale stappen zijn er gezet om een nieuwe toekomst uit te stippelen?
Volgens Eric Van Zele schuilt er achter elk veranderingstraject een duidelijke visie op leiderschap. Goed leiderschap is cruciaal in elke organisatie. "Managers moeten hun organisatie helpen om noodzakelijke en soms pijnlijke wijzigingen door te voeren."
Efficiënt leiderschap kijkt nooit alleen naar cijfers en resultaten. Eric Van Zele, een van de topmanagers van ons land, overloopt met u de 12 geboden voor een nieuw leiderschap voor de 21ste eeuw.

Change management in 10 stappen

Entrepreneurs, Globalisation, HR, Corporate Culture, Creativity, Innovation, Leadership, Strategy, Management, Topmanagers

Stilstaan is achteruitgaan. Dat bleek ook uit de bedrijfsgeschiedenis van het West-Vlaamse bedrijf Barco, opgericht in 1934 als Belgian American Radio Corporation. In 2009 stond het bedrijf aan de rand van de afgrond. Barco was zijn grip op de tijd verloren. Er was meer nodig dan een zachte heelmeester om de vinger op de wonde te leggen. Eric Van Zele nam die taak ter harte, met visie en passie. Hij slaagde er in om zijn geloof in de toekomst voor Barco over te dragen op het personeel. Samen vatten ze een veranderingstraject aan dat tot op vandaag zijn vruchten afwerpt.

Hoe kijkt Eric Van Zele naar change management? Welke cruciale stappen zijn er nodig om een veranderingstraject op te starten en af te ronden? Een terugblik op het succesverhaal van Barco, uit eerste hand.

No testimonial yet. Be the first!
Write a testimonial
Languages of the keynote
English, Dutch