Kathleen Cools

Moderator
The translation in English is not available.

Kathleen Cools is een van de meest toonaangevende gezichten van de VRT-Nieuwsdienst, zowel op radio als televisie. Ze heeft op de openbare omroep zowat alle belangrijke nieuws- en duidingsprogramma's gepresenteerd. In 2013 werd ze daarvoor gelauwerd met een Vlaamse Televisiester als beste presentatrice. Haar reputatie van ervaren en getalenteerde interviewster en moderator staat als een huis, en ze presenteert zowel in het Nederlands, het Frans als in het Engels.

De dingen doorgronden

Hoewel Kathleen Cools opgroeide in het weinig landelijke Borgerhout, droomde ze er als kind van om dierenarts te worden. ‘Ik zag mezelf al helemaal op het platteland, in rubberen laarzen, tot aan mijn schouder in barende koeienlijven zitten wroeten’, liet ze ooit optekenen in DMUZE. Het draaide even anders uit, want toen ze richting universiteit trok, had ze reeds andere plannen met haar leven. "In de humaniora had ik steeds de drang om dingen te doorgronden. Inspirerende leerkrachten en Griekse en Latijnse teksten van oude filosofen hielpen mij daarbij. Zonder pejoratief te willen klinken, filosofie leek me de ideale allround opleiding."

Van de bank naar de omroep

"Wanneer je filosofie gestudeerd hebt, zijn er meestal twee mogelijkheden. Of je blijft aan de universiteit hangen, of je gaat totaal iets anders doen. Die eerste optie zag ik niet meteen zitten, maar wat dat andere zou worden wist ik ook niet. Ik droomde toen misschien al wel een beetje van iets in de media, maar een concreet plan had ik niet." Haar zus spoorde Kathleen aan om mee te doen aan een examen van de Generale Bank, waarvoor ze slaagde. Drie jaar bleef ze daar, tot ze na een stemtest bij de openbare omroep losse medewerker werd bij de jongerenzender Studio Brussel.

Meisje van het nieuws

"Aanvankelijk deed ik redactiewerk en las ik het nieuws. Op die manier werd ik opgepikt door Hugo Matthysen en Bart Peeters die toen Het Leugenpaleis presenteerden." Het reguliere nieuwsitem was een complete stijlbreuk met de rest van het legendarische radioprogramma, waardoor het duo Cools oppikte als een soort gimmick. Kathleen Cools werd wereldberoemd in Vlaanderen als ‘het meisje van het nieuws’.

Van radio naar tv

In 1996 wordt Cools voltijds journalist bij de radionieuwsdienst. "Hier kreeg ik mijn echte opleiding. Ik maakte reportages over allerhande onderwerpen tot ik de kans kreeg om me te specialiseren in Europese en Wetstraatverslaggeving." In 2004 werd Kathleen Cools gevraagd om Villa Politica te presenteren, toen nog een reportageprogramma waarin één politicus gevolgd werd. Meteen was het begin van haar televisiecarrière ingeluid. Later volgden nog 'De Ochtend', 'Morgen Beter' en 'De Keien van de Wetstraat'.

Van ‘Terzake’ naar ‘Reyers Laat’ en terug

Jarenlang was Kathleen Cools op Canvas vaste anker van het duidingsmagazine Terzake. In 2014 presenteerde ze, afwisselend met Lieven Van Gils, de talkshow Reyers Laat. "Ik voelde me nog heel goed bij Terzake, maar voor mij is dit een kans om een heel ander soort interviews te doen, met mensen uit heel verschillende hoeken. Hiermee kan ik een heel andere kant van mezelf aan de oppervlakte laten komen." Die ervaring rijker lanceert ze samen met Annelies Beck, in het najaar 2015 de nieuwe formule van Terzake, waar in een langer gesprek de actualiteit van de dag wordt belicht.Voor de kwaliteit staat haar reputatie van ervaren en getalenteerde interviewster en moderator garant.

No testimonial yet. Be the first!
Write a testimonial
Languages of the keynote
English, French, Dutch