Chris Van den Abeele

Moderator
The translation in English is not available.

Chris Van den Abeele (1964) is een bekend gezicht en nog meer: een bekende stem. Ruim 20 jaar is hij journalist, reportagemaker en presentator voor de VRT, zowel op radio als televisie. Hij werd gelauwerd voor de Panorama reportage over de Gokchinees en de maffia in het Belgisch voetbal, in 2005. De sport zal trouwens nooit ver weg zijn bij Chris. Voor televisie was hij ook een hele tijd vaste gast bij De Zevende Dag, maar tegenwoordig zit hij weer voltijds bij de radio, voor het nieuws op de nachtradio. Chris van den Abeele begeleidt Uw debat of event met veel invoelen en met een warm hart. Bovendien wil Chris ook getuigen over de burn-out die hem overkwam. Hij geeft tips om over dit soort inzinking te geraken, en vooral om het te voorkomen.

Diplomatie

‘De passie voor journalistiek is er altijd geweest. Als tiener sliep ik met een radiootje naast mij waarop de hele nacht, bijna onhoorbaar, BBC World Service opstond. Journalistiek is een prachtig vak. Het is fascinerend om vanop de eerste rij getuige te zijn van wat er gebeurt in de wereld.

Daarom ook heb ik diplomatieke wetenschappen gestudeerd, al is het nooit mijn ambitie geweest om diplomaat te worden. Maar mijn interesse voor wat er op het vlak van de internationale politiek gebeurt, is er nog altijd. Daarom wil ik ook graag een lans breken voor goed geschiedenisonderwijs én goede boeken. Want dat blijven twee opstapjes die je helpen om anders – en beter – naar de actualiteit te kijken.

Mijn voorliefde ging altijd uit naar radiowerk, maar door een administratieve vergissing – echt waar! – ben ik in 1994 bij de televisie beland. Ik heb me daar bijzonder goed geamuseerd. In de journalistiek vind ik niet alleen de inhoud maar ook de vormgeving essentieel. Op een mooie manier de juiste dingen zeggen, dat blijft een nobel streefdoel.’

Breed interesseveld

Sport is de rode draad in het brede interesseveld dat Chris met veel nieuwsgierigheid omploegt. In zijn vrije tijd kan je hem geregeld op de fiets zien. Ooit de piste van Roubaix oprijden na een slopende Paris-Roubaix: Chris blijft die droom moedwillig en met veel plezier koesteren. Hij hoeft zelfs niet als winnaar over de streep, het mag ook in de staart van het peloton. De passie die zo intens beleefd wordt in de sport, blijft hem verbazen en boeien.

‘Voor mijn tv-reportages heb ik mij in de meest uiteenlopende zaken verdiept. Ik heb in de Wetstraat rondgelopen, ik heb Eddy Wally geïnterviewd. Maar als ik op zoek ga naar wat mij het meest bijgebleven is, beland ik terug bij de sport: bij mijn Panorama-reportage over de gokchinees, Getackled door de maffia. Die heeft toen heel wat stof doen opwaaien.’ De reportage werd uitgezonden in 2005. Plots zat er een barst in het brave Belgische voetbal. Getackled door de maffia werd meermaals onderscheiden, ook in het buitenland.

Passie en stress : een gevaarlijke cocktail

Door zijn inzet en bereidwilligheid kreeg Chris de ene opdracht na de andere, tot hij iedere zondag op televisie in De Zevende Dag nog eens zijn eigen lezing van de actualiteit mocht geven. Zo had hij na vijftien jaar als radio- en televisiemaker al zijn professionele dromen waargemaakt. Maar teveel is teveel: Chris kreeg te maken met een burn-out. Na maandenlang ziekteverlof begon Chris bij de VRT aan een nieuw hoofdstuk en een nieuwe manier van werken. Over die moeilijke periode wil hij zelf getuigen en vooral de lessen doorgeven die hij uit deze periode van overspanning heeft getrokken.

Nachtradio

‘In 2012 werd ik eindredacteur en presentator van het nachtnieuws. Daar, bij de radionieuwsdienst, heb ik het gevoel dat ik ben thuisgekomen.’ ’s Nachts maak ik misschien wel andere, verbindende radio. Ik probeer altijd aan het publiek te denken: wie luistert er ’s nachts naar de radio en met welke berichten kan ik die mensen een plezier doen? Nachtradio staat verder weg van de waan van de dag. Ik ben de “pompier” van dienst, die breaking news als eerste aan de mensen mag of moet vertellen. Voor de rest probeer ik vooral berichten te kiezen die iets duidelijk maken over de evolutie van onze maatschappij.

Ik weet dat mijn stijl en intonatie herkenbaar zijn. Dat is niet om anders dan anderen te zijn. Ik doe dat omdat ik niet anders kan dan mezelf te zijn, ook in de journalistiek. Ik ben blij dat de openbare omroep mij die kans geeft.’

Geen boksmatch

‘Voor mij is een debat of een gesprek geslaagd als het geen boksmatch wordt, en als het aan het publiek iets duidelijk maakt. Ik luister met een nieuwsgierig oor en warm hart naar de mensen. Maar in de bijzinnetjes verberg ik weleens een kritische noot.’

Hoe beleef, overleef, of beter nog: voorkom je burn-out?

HR, Corporate Culture, Motivation, Work Life Balance, Personal development, Healthy Life

Chris Van den Abeele werkt al meer dan twintig jaar met hart en ziel voor de openbare omroep als radio- en televisiemaker. Toen hij, na vijftien jaar dienst, al zijn professionele dromen had waargemaakt ging het toch mis en sukkelde hij in een burnout. De depressie bewees dat passie en stress voor iedereen een gevaarlijke cocktail kunnen worden.

Na maandenlang ziekteverlof begon Chris bij de VRT aan een nieuw hoofdstuk en een nieuwe manier van werken. Bovendien ging hij nadenken over de redenen achter de huidige burnout-epidemie. Zijn lezing is hoopvol : een burnout kan je voorkomen. En wie er toch in belandt kan er perfect van genezen! Een oprechte getuigenis en een eerlijke analyse van de meest voorkomende kwaal bij gemotiveerde en op het eerste zicht onvermoeibare medewerkers.

No testimonial yet. Be the first!
Write a testimonial
Languages of the keynote
English, French, Dutch